Na svetuje veliko Ijubezni: do matere, dekleta, petja in e mnoge druge.
V Cirkovcah pa je doma ljubezen do plesa.
(Davorin Urih)

Folklorna skupina Vinko Kore je ena izmed najstarejih folklornih skupin v Sloveniji. Skupina plee tajerske plese, ohranja pa tudi druge oblike ustnega izro?ila, kot so igre, ege in ljudske pesmi.

Skupina je bila ustanovljena leta 1931 in je delovala pod vodstvom Vinka Koreta vse do njegove smrti, l.1962.

Leta 1998 je Anton Brglez predal vodenje folklorne skupine Liljani Brglez, u?iteljici in takrat e aktivni plesalki. Pod njenim vodstvom je skupina ohranila in celo dvignila plesno raven. Pri tem so ji v pomo? folklorni seminarji, ki se jih plesalci redno udeleujejo. Ker se zavedajo, da danes za folkloro, ni dovolj le dobro plesanje, so za?eli plese povezovati v splete, v katerih s plesom, pesmijo in besedo prikazujejo ljudske obi?aje, zna?ilne za nae kraje.

Ob 70-letnici folklorne skupine so se organizirali tudi stareji plesalci in ustanovili veteransko skupino.

Od leta 2003 do leta 2009 je folklorna skupina nanizala 159 nastopov, od tega 25 mednarodnih. Danes jo sestavlja 40 plesalcev. Leta 2011 je skupina praznovala 80. letnico obstoja.

Ve? na uradni strani sekcije: